Klimaat algemeen

Het klimaat is de gemiddelde toestand van het weer voor meer dan dertig jaar. Je kunt dus pas een klimaat bepalen, als je de gegevens over het weer (denk aan temperatuur, windkracht en neerslag) van een periode van dertig jaar hebt. Op dit moment is er wel iets geks aan de hand met dat klimaat, het is namelijk aan het veranderen.

In de geschiedenis van onze aarde verandert het klimaat continu. Zo zijn er ijstijden (glacialen) en warmere perioden (interglacialen) geweest. Dit kun je ook zien in deze grafiek waarin de gemiddelde temperatuur van een jaar te zien is, van de afgelopen 400.000 jaar.




Dit heeft te maken met de stralingsbalans. De stralingsbalans is een balans tussen de zonnestraling die de atmosfeer van de aarde binnengaat en er weer uit gaat. Normaal, als een zonnnestraal de aarde raakt, wordt hij voor een groot deel weerkaatst. Op dit moment is er iets aan de hand: de stralingsbalans is aan het veranderen. Dit komt omdat er steeds meer CO2 in onze atmosfeer terecht komt

Deze CO2 houdt de zonnestralen tegen. Dit wil zeggen dat als er een zonnestraal weer door de aarde wordt weerkaatst, tegen wordt gehouden door de laag CO2. Door deze laag CO2 wordt ook de warmte van die weerkaatste zonnestraal opgevangen. Daardoor stijgt de temperatuur.

Witte oppervlakken weerkaatsen meet zonnestalen dan donkere oppervlakken. De grootste witte oppervlakken die wij hebben op onze aarde, zijn de noord- en zuidpool. Door de stijgende temperaturen smelten deze kappen en worden er op den duur nóg minder zonnestralen weerkaatst.

Uiteindelijk zal de temperatuur op aarde dus enorm stijgen, evenals de zeespiegel door de smeltende poolkappen.


Reacties

  1. Beste Bram,

    Wat gebeurt er met de straling die niet weerkaatst wordt, warmt die alleen de aarde op of heeft die straling ook nog ander nut?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Boris,

    Deze straling heeft nog talloze andere functies, waaronder het aansturen van fotosynthese.

    Gr. Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Bram,

    Je blogbericht geeft heel duidelijk weer wat het klimaat inhoudt. Ik zou nog wel willen weten waarom de tijd tussen de ijstijden zo constant is, en waarom het klimaat zo schommelt dat het de ene keer heel koud is en de andere keer veel minder.

    Groetjes, Boris

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Sneeuwbalaarde, woestijnaarde en broeikasaarde

Terugkoppelingsmechanismen