Sneeuwbalaarde, woestijnaarde en broeikasaarde

Sneeuwbalaarde

Met een sneeuwbalaarde wordt bedoeld dat de hele aarde ooit bedekt is geweest met ijs. Geologen verwachten dat dit verschillende malen is gebeurd in de geschiedenis van de aarde.

Voor dit moest het op de aarde echt heel erg koud zijn geweest, omdat er anders niet overal ijs kan zijn geweest. Het was zo koud op aarde, omdat er weinig was dat de weerkaatste zonnestralen tegenhoudt, zoals CO2. Op een gegeven moment is er weer meer CO2 in de atmosfeer gekomen, omdat er geen planten waren die het tegen konden houden.

Deze ijslaag zorgde ervoor dat er geen contact was tussen water en lucht. Er waren wel vulkaanuitbarstingen en andere chemische reacties. Het water raakte dus erg vervuild met allerlei chemische troep. Als je er op dat moment voor had gezorgd dat je bij het water kon, was het ook nog erg giftig. Dit maakte het leven op aarde vrijwel onmogelijk in die periode.

Woestijnaarde

Met woestijnaarde wordt bedoeld dat het grootste deel van het land op aarde is bedekt met woestijn. Dit is zo, omdat het land op aarde toen nog uit één groot stuk land bestond. Hierdoor was een groot deel van de aarde simpelweg niet bereibaar door water. Op dit stuk land viel alleen aan de kust af en toe regen, maar in het binnenland niet. Er waren ook geen rivieren, omdat deze simpelweg al verdampt zijn voordat ze aan zouden komen. Je kunt je voorstellen dat het grootste deel van het land een soort Sahara was.

Op dit moment was er waarschijnlijk weinig leven mogelijk op aarde. Het enige mogelijk leven zou aan de kust zijn geweest. Er was op dit moment heel weinig zoet water, omdat er bijna geen rivieren waren die water van het land naar de zee brachten. Ik denk dat er op dat moment geen leven was op aarde, of alleen door organismen die zout water erg goed kunnen filteren.


Broeikasaarde

Met broeikasaarde wordt een aarde bedoeld waar het broeikaseffect op van toepassing is. Dit is al verschillende keren in de geschiedenis, waaronder in het krijt. Wat er dan met een aarde gebeurd, is hetzelfde als wat er nu gebeurd.

Dit wil zeggen dat er in een dergelijke periode veel CO2 in de atmosfeer is, dus worden de zonnestralen die naar de aarde onderweg zijn en op de aarde zijn gevallen, niet meer terug de ruimte in gestuurd maar weer terug naar de aarde. Hierdoor stijgt de temperatuur enorn.

Het gekke dat nu aan de hand is, is dat dit met veel meer CO2 gebeurt. De klimaatveranderingen zijn veel extremer dan we ooit hebben gezien of gemeten. Dit zal resulteren in een stijgende temperatuur. 



Bronnen:
- http://www.geologievannederland.nl/tijd/reconstructies-tijdvakken/perm
- http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002646.html
- http://www.fisme.science.uu.nl/modelleren/literatuur/broeikasaarde.pdf

Reacties

  1. Beste Bram,

    Dit is al je derde blogbericht, die er weer heel goed uitziet. Ik heb alleen nog een paar vragen: Is de woestijnaarde de oorzaak van de verdamping van rivieren, of is woestijnaarde een gevolg van extreme hitte? Ook vraag ik me af waarom er vroeger sprake was van een broeikasaarde, want er waren op dat moment geen kolencentrales of dergelijken om de CO2 uit te stoten.

    Groetjes, Boris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Bram,

    Ook dit blogbericht ziet er picobello uit! Waarom was er vroeger weinig dat weerkaatste zonnestralen tegenhield?

    Groetjes,
    Giulia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Terugkoppelingsmechanismen

Klimaat algemeen