Een brief aan de mensheid

Beste astronauten van ruimteschip aarde,

Ja dat zijn wij, allemaal. Iedereen op aarde is astronaut aan boord een heel bijzonder iets, en dat heet de aarde. En die moeten wij beschermen, want we kunnen er niet vanaf, en als we het verpesten is het gedaan. We hebben maar één kans en laten we die niet verspillen!



In de geschiedenis van onze planeten hebben we verschillende ijstijden gehad, en ook warmere perioden. Er bestaat een verband tussen de temperatuur en de concentratie koolstofdioxide, zoals hier links te zien. Alleen is er nu iets geks aan de hand, de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer is in de laatste jaren veel hoger geworden. Deze concentratie is nog nooit zo hoog geweest, dus er gaat iets mis! Samen moeten wij voor een oplossing zorgen, allemaal. Het zal waarschijnlijk langzaam gaan, maar ik heb er vertrouwen in.


De temperatuur op aarde zal volgens de voorspellingen de komende jaren nog verder stijgen. We weten op dit moment niet hoeveel het precies zal stijgen en hoe de aarde daarop zal reageren, want het is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van dit prachtige ruimteschip, de aarde. Het enige dat we zeker weten, is dat de poolkappen smelten. Dit gaat ervoor zorgen dat de zeespiegel stijgt en er land zal verdwijnen.

Aan al deze problemen moeten we iets doen. De wereldbevolking stijgt snel, en al deze nieuwe mensen op aarde moeten ook eten. Om voedsel te produceren is land nodig, terwijl er juist land dreigt te verdwijnen. Als we dus zo door gaan krijgen wij allemaal honger, echt honger!

Het baart mij heel erg zorgen dat veel mensen deze klimaatverandering niet serieus nemen. Beste mensen, het is niet nep, cijfers liegen niet! Toch zijn sommigen eigenwijs en negeren het, als voorbeeld Donald Trump, president van de Verenigde Staten van Amerika. Hieronder staat een tweet van hem, waarin hij zegt dat de klimaatverandering is verzonnen.


Ik ga in deze periode verder onderzoek doen naar de klimaatverandering. Ik zou graag willen onderzoeken hoe het klimaat van de wereld en van Nederland zal veranderen. Ook vind ik het interessant om te kijken naar de stijgende zeespiegel en wat hier de gevolgen van zijn voor Nederland.

Met vriendelijke groet,

Bram Mesland


Gebruikte bronnen:

Grafiek koolstofidioxideconcentratie: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carbon_Dioxide_400kyr.png

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering
https://www.npo.nl/ntr-academie/16-02-2014/NPS_1237316
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/klimaatverandering
https://climate.nasa.gov








Reacties

Populaire posts van deze blog

Sneeuwbalaarde, woestijnaarde en broeikasaarde

Terugkoppelingsmechanismen

Klimaat algemeen